Rindal Sanitetsforening

Varme gaver fra Sanitetsforeningen

Rindal har, som kjent, fått mange nye innbyggere i løpet av det siste året, flyktninger fra Somalia og Eritrea. Rindal Sanitetsforening ønsket å gi dem en kombinert velkomst- og julegave, en gave som varmer.

Derfor troppet tre representanter fra Rindal Sanitetsforenings styre opp i dag på slutten av siste skoletime før jul med en liten overraskelse. Julenissene hadde verken maske eller lue, men en sekk med gaver hadde de med, og det ble en pakke på hver.

Nå har det ikke vært så mange kalde dager enda denne vinteren, men de kan komme, og da kan et par varme sokker og ditto votter strikket av sanitetskvinner være gode å finne.

At mottakerne satte pris på gavene, var det ingen tvil om. To av elevene var ikke til stede og vil få pakkene sine seinere. Og den aller største pakken var til ei lita jente i barnehagen. Her var det ikke bare sokker og votter å finne innafor julepapiret, men en hel ulldress!

Vellykket basar i år også

Fullt hus og skikkelig gammeldags basarsøg var det da Rindal Sanitetsforening avvikla sin basar i Rindal menighetshus onsdag kveld. Mange flotte gevinster, mye god mat og mye folk gjorde kvelden vellykka for sanitetsdamene. Og barnekoret Salt og Pepper sjarmerte som vanlig publikum!

På forhånd hadde det gått loddselgere rundt på dørene i hele bygda. Det ble naturligvis også anledning til å kjøpe flere lodder på basaren, og årene nærmest fløy ut av hendene på selgerne. Ekstra mange fine gevinster var det da også i år, ikke minst mye fin strikking og hekling som alltid er populære gevinster. Under finner du noen blider fra basaren, pluss trekningsliste helt nedest. Resultatet av basaren er ikke helt finrekna i skrivende stund, men netto inntekt ser ut til å havne på ca kr. 75 000, noe som må sies å være et flott resultat!


Rindal Sanitetsforening vil rette en STOR TAKK til alle som støtta basaren ved å gi gevinter og ved å kjøpe lodd!

Se enda flere bilder på Trollheimsporten.

Sko og veskeloppis

Rindal Sanitetsforening arrangerste sko og vekseloppis under årets Rindalsmesse i Rindalshuset første helga i november.

 Damene i arrangørkomiteen: Grete Elshaug, Ingunn Rommundstad og Marte Iren Langø.

Sanitetsforeningen hadde fått inn store mengder med sko og vesker som de igjen solgte for en rimelig penge.

Populær sangkveld på eldresenteret i Rindal

Det ble en hyggelig sangtime med Hans Arne fra Gran på Hadeland på eldresenteret sist uke.

Hans Arne reiser land og strand rundt med bobilen sin og underholder på eldresenter og treff for den eldre generasjon. Han varta opp med kjente og kjære sanger; som fra Prøysen, Jim Reeves, Christer Sjøgren i Vikingarna, Gluntan, Sputnikk og søstrene Bjørklund.
Det såg ut for at de frammøtte, ca 70, koste seg stort, de sang med på de kjente sangene. Mange kunne godt tenke seg et gjensyn med denne trivelige karen, så kanskje vi tar en sang time neste år også?Her var det ingen som måtte ut med penger, både konserten, kaffeen og all heimbaksten var en gave fra Rindal Sanitetsforening.
Noen var likevel opp med pengeboka å kjøpte cd av han. Så da Hans Arne hadde pakka bilen og var klar til å kjøre kunne han høre seg selv synge i 2. Etg!


Årsmøtet og nyvalgt leder!

Styret i Rindal Sanitetsforenig ble i år positivt overraska over den store oppslutninga om årsmøtet, der en kunne telle 50 oppmøtte medlemmer. Årsmeldinga viste også for fjoråret stor og mangfoldig aktivitet i laget og et stabilt medlemstall på vel 300 medlemmer. Regnskapet viste at laget har god økonomi og det ble gjort greie for gavutdelinger på til sammen vel kr 97 000 i 2013.

 Kommunelege Mari Wold (bilde over) holdt et interessant og lærerik foredrag om demens. I tillegg til å forklare hvordan sykdommen oppdages, utvikles og oppleves, ble det vist videoer der både demensrammede og deres pårørende deltok. Her det ble gitt gode råd om hvordan en best kommuniserer med pasientene for å unngå irritasjon og konflikter. - Det er svært viktig å komme tidlig til lege, sa Wold, både for at det kan settes inn hjelpetiltak og det finnes også medisiner som kan dempe utviklinga av sykdommen om den oppdages på et tidlig stadium.


Søskenparet Lone og Karmen Lorgen (bildet) var invitert for å underholde med sang og gitarspill. Lone har vært på flere sanitesmøter, men dette var, for de fleste, trolig første møte med sjarmerende lillesøster Karmen. Vi spår at vi også får høre mer fra denne unge damen, sangstemmen er tydeligvis fordelt på flere i denne familien!Fylkesleder Solveig Fosseide gjorde rede for hvilke regler som ifølge NKS' vedtekter må følges ved gaveutdelinger.
Ellers deltok Jan Sturla Jensvold, som vanlig, med taffelmusikk på trekkspill og akkompagnement til allsangen, det var god mat og loddsalg, og selvfølgelig valg.Marte Iren Langø ble valgt til ny leder i laget.
 Det nye styret for Rindal sanitetsforening ser etter årsmøtet ser slik ut:

Marte Iren Langø, leder, ny
Kari Moe, nestleder
Anne Skjølsvold, sekretær
Gjertrud Kvam, kasserer

Styremedlemmer:

Mona Bævre Sande
Inger J. Thomasgård, ny
Anne Grete Løfald, ny
Elsa Jensvold, ny
Ingunn Romundstad, (GGRT) ny
Rindal klare for å innta fastelavnsrismarkedet

Også Rindal Sanitetsforening er klare til fastelavn med en mengder av hjemmeproduserte bjørkeris.Her ser vi styret i Rindal Sanitetsforenin:Ann Britt Heggem, Mie Sandø, Mona Bævre Sande, Anne Skjølsvold og Kari Moe. Liv Hansen Norli var ikke til stede da bildet ble tatt.

I år gir Rindal Sanitetsforening nærmere 70 000 kr av innsamlede midler til ulike gode formål som kommer både voksne og barn i hele bygda til gode. Her er det bilde fra dugnadsgjengen midt i produksjonen. Og jaggu ble det en anseelig mengde ris produsert klare for salg til kommende helg.Bridgeklubben deler ut penger.

Da Rindal bridgeklubb var aktive var de på det meste et tjuetalls medlemmer. Da møttes de en gang i uka, og hver gang betalte de noen kroner, slik at de skulle ha til dekning av husleie og andre påfallende utgifter. Årene gikk og bankkontoen vokste. No er laget nedlagt. De av medlemmene som fortsatt spiller kort drar til Storås, der det er et større bridgemiljø. Bankkontoen er avslutta og pengene på kontoen, som i årenes løp har vokst til
kr 18 400, ønsker de å no å gi bort og har valgt å dele pengene mellom Rindal Sanitetsforening og Rindal Røde Kors hjelpekorps.

Sist uke var det kakelag på Rindal frivilligsentral. Sanitetsforeninga og Røde Kors hadde spleisa på ei skikkelig bridgekake og invitert Arnfinn Eriksen og Andreas Stensønes, som fortsatt er ivrige bridgespillere, for å takke for gaven. - Når sanitetsforeninga og Røde Kors får pengene vet vi at de vil bli brukt til nyttige ting i lokalsamfunnet, sier karene.


Julebord for beboere.

Rindal sanitetslag arrangerte julebord for beboere på Litjtunet og Midtgard mandag kveld.Dette er en årlig tradisjon og et populært arrangement med mye god mat og høg stemning.
Etter maten spilte Anders Moen opp til dans og selvfølgelig kom julenissen på besøk!


Verner om tannlegen

Rindal Sanitetsforening la før helga ut underskriftslister på butikker og venterom i Rindal. "Vi vil ha tannlege i Rindal!" er overskrifta. Etter å ha lest Regional delplan tannhelse, som har vært lagt ut på høring, frykter de at tannlegestillinga i Rindal kan bli lagt ned. - Det finner vi oss ikke i! sier sanitetskvinnene.

Tannlegeaksjon.jpg

Høringsutkastet Regional delplan tannhelse fra Møre og Romsdal fylkeskommune har vært lagt ut på høring og har også vært sak i kommunestyret i Rindal.

I plana sies det at 60 minutter hver veg er akseptabel reiseavstand til tannklinikk, og at 10-12 klinikker er nok for å sikre at hele Møre og Romsdals befolkning har en reiseavstand innafor denne reisetida. Når en vet at det i dag er 37 klinikker i fylket og 9 bare på Nordmøre, er det ikke vanskelig å lese mellom linjene at her ligger an for nedlegging av flere klinikker.

I Rindal står vi overfor et generasjonsskifte når det gjelder tannlegene våre. Vi har hatt to stabile og dyktige tannleger i lang tid. En av disse er nylig pensjonert, og den andre blir pensjonist om ikke alt for lenge. - Når vi leser denne plana frykter vi at fylket "benytter sjansen" til å la være å lyse ut etter ny tannlege når dette skjer, sier sanitetskvinnene. Dette finner vi oss ikke i! Vi krever at vi også i framtida skal ha betjent fylkestannklinikk i Rindal. Mister vi tannlegen vil det sette oss over 40 år tilbake i tid. Det blir nesten som når vi hører eldre folk snakke om st de sykla til Løkken til tannlege!

Det kan ikke bli slik at foreldre må ta seg fri på jobb for å være med ungene til tannlege i nabobygda. Og hva med eldre, både hjemmeboende og eldre på institusjon? Skal de også måtte ut av bygda for å komme til tannlege? I framtida vil vi få både flere eldre og flere eldre som har sine egne tenner og trenger tannlegbehandling livet ut. Plana ser for seg et team som kan reise rundt og behandle eldre på institusjonene, men eldre kan vel også få behov for akutt tannlegehjelp.

Styret i Rindal Sanitetsforening synes plana er alt for defensiv. Det settes fokus på dårlig økonomi og lite rekruttering til yrket. Samtidig sies det at rekrutteringa til tannlegeyrket har bedra seg de siste åra og at en nå har både flere uteksaminerte tannleger og søkere på alle utlyste stillinger i fylket.

- Vi har god tro på det finnes tannleger som vil komme hit til Rindal, sier sanitetskvinnene, - men da må stillingene lyses ut!Vi vil ha tannlege i Rindal!

Gir så det monner!!

Brukere av fysioterapien i Rindal kan i disse dager ta i bruk helt nytt og tidsmessig utstyr takket være en stor gave fra Rindal Sanitetsforening. Fysioterapeut Helge Pedersen måtte i høst konstatere at mange av treningsapparatene på fysioterapien rett og slett var utslitt etter mye og lang tids bruk. Men slikt koster penger. Redninga ble Rindal Sanitetsforening

Et økonomisk overslag over nødvendig utskifting av utslitte treningsapparater viste kr 80 000. Bare en brøkdel av dette var satt av på kommunens budsjett. Tredemølla en tidligere hadde var en rimelig type beregna for hjemmebruk, og denne fungerte rett og slett ikke lenger. I tillegg trengtes ny ellipsemaskin og en sittesykkel

Helge Pedersen sendte en søknad om støtte til Rindal Sanitetsforening, og håpet på 5000 kroner eller kanskje 10 000. Nå har egentlig styret i sanitetsforeninga en søknadsfrist på 1. februar og ønsker å samle alle søknader og foreta gaveutdelig bare en gang i året. Men dette syntes styret var en så god sak at de bevilga 40 000 kroner. Fysioterapien er viktig for så mange, i sin tid i Rindal har Pedersen hatt 1000 ulike pasienter innom, og det er nesten halvparten av Rindals befolkning. Dette er noe hele bygda nyter godt av, og en plass alle før eller siden kan regne med å komme innom.

På grunn av sanitetens tilskudd og 20 000 fra kommunen, er nå alle ønskede apparater kommet i hus. Nylig var leder for Rindal Sanitetsforening, Kari Moe, på plass og kunne klistre sanitetens gavelapp både på en splitter ny tredemølle og på den nye sittesykkelen. For kommunale penger ble det innkjøpt ny ellipsemaskin.

Tekst og foto: Anne Skjølsvold

Stemmerett i 100 år, også i 17.maitalen.

Rindal Sanitetsfotening var ei av sanitetsforeningene i fylket som kastet seg rundt og kjøpte den fine banneren/fanen under fylkesårsmøtet i Molde.

Vi har i etterkant av 17. mai fått tilsendt link fra Trollheimsporten.no med noen fine bilder av de spenstige damene. De markerte stemmeretsjubileet med festdrakter og godt oppmøte i det lokale 17. maitoget.

Se hele reportasjen på Trollheimsporten.
Foto er lånt fra Trollheimsporten.

Ryddedugnad i Rindal


15. mai tok Rindal frivilligsentral i samarbeid med Rindal Sanitetsforening initiativ til en ryddedugnad med søppelplukking langs riksvegen. Oppmøtet svarte dessverre ikke til forventningene, i alt 14 stykker deltok. Men disse, de fleste sanitetskvinner, gjorde en kjempejobb! Ca 15 sekker med vegkantsøppel ble plukka opp og levert til Hamos. En blir forundra over alt folk kan få seg til å kaste: Plastbøtter- og kanner, for ikke å si flasker, bokser, plast og papir. Tror de det forsvinner av seg sjøl? Alle de svarte sekkene på toppen av Hamoskonteineren på bildet er fra ryddeaksjonen. Et godt tiltak!

Fortsetter samarbeidet med omsorgsberedskap i kommunen

Rindal kommune har inngått en ny samarbeidsavtale om beredskap med Rindal Sanitetsforening, ved Rindal Sanitetsforenings omsorgsberedskapsgruppe. 31. januar ble samarbeidsavtalen undertegna av leder Kari Moe i sanitetsforeninga, Wigdis Beate Loe Løseth i sanitetsforeningas omsorgsberedskapsgruppe og ordfører Ola T. Heggem.

En del av Rindal kommunes kriseplan
Avtalen er en forpliktende avtale om samarbeid ved større ulykker, kriser og katastrofer. Avtalen er en del av Rindal kommunes kriseplan, og leder i Rindal Sanitetsforenings omsorgsberedskapsgruppe er medlem i kommunens kriseledelse. Leder i omsorgsberedskapsgruppa inviteres til møter og øvelser i regi av Rindal kommunes kriseledelse, samt ved annet aktuelt arbeid av beredskapsmessig betydning.
 Les mer om avtalen mellom Rindal Sanitetsforening og Rindal kommune HER!

Tekst og foto: Trollheimsporten.no

Vellykka basar i år å!

Rindal sanitetslag hadde basar tirsdag kveld. Kvelden var svært vellykket med masse folk. Foruten vanlig åre- og loddsalg, var det sang ved barnekoret SALT OG PEPPER. Kvelden innbrakte kr. 40.000 som vil komme bygdas innbyggere til gode gjennom gode tiltak etter N.K.S. sine formål. Tusen takk til alle gevinstgivere og til alle loddkjøpere.
For å se flere bilder, pluss trekningsliste kan du gå HIT.

Markering av Sanitetens uke i Rindal

Rindal sanitetsforening markerte sanitetens uke med temakveld om vold i eigen heim i Attanova Rindalshuset torsdag kveld, (27.9.12). Anne Sønstebø var invitert til å holde foredrag: Partnervold - at dette kunne hende meg! En meget sterk historie i verdens beste og likestilte land, som Anne Skjølsvold i Rindal sanitetsforening innleia med. Over 50 hadde funnet vegen for å høre på de sterke historiene.- Dette er tøft, sa Anne Sønstebø. - Det blir bare verre å verre å stå fram, men det går bedre for hver gang, sa ho og viste oppriktige følelser, da ho snakka om sine opplevelser i foredraget: Partnervold - at dette kunne hende meg!

Det var ei sterk historie ho fortalte, med sin bakgrunn fra ei lita bygd i Telemark opp mot Hardangervidda. Likevel la ho ikke skjul på at ho var og er en ressurssterk person. I heile perioden som samboer i nytt hus var ho konstituert rådmann eller assisterende rådmann i nabokommunen. Les hele reportasjen på Trollheimsporten.Tekst og foto: Trollheimsporten

Rindal Sanitetsforening Årets Drivanavn 2011

 Rindal Sanitetsforening vart i 2011 kåra til årets Driva-navn etter en stor avstemmingskonkurranse der 6 ulike aktører var nominert. Utdelingen av den gjeve prisen på Nordmøre var det Drivas egen redaktør Sigmund Tjelle som foretok 4.juledag. Se hva nettstedet Driva skriver om det driftige lokallaget i Rindal. Foto:Driva


Rindal Sanitetsforening var også delaktige på en tradisjonell Nyttårskonsert i Rindal Kirke, der all inntekt av konserten gikk til Sanitetsforeninga. Under er Ledeer Kari Moe (til høyre) sammen med primus motor for nyttårskonserten Jense Indergård. Arrangementet fekk inn heile 29 000 kr!! For å sepå flere av aktivitetene til Rindal Sanitetsforening kan du gå inn på lagets hjemmeside på Trollheimsporten.

Nyfødttreff i Rindal

Først på mars ble det såkalte "Nyfødttreffet" i Rindal avvikla. Det er GGRT, eller Rindal sanitetsforenings yngregruppe, som hvert år inviteter siste års nyankomne rindalinger med sine foresatte til kveldsmat og utdeling av rindalssmykket. Denne gangen var 20 av 25 barn født i 2011 samla i kantina på Rindal skole.


Dette er en årlig foreteelse. Ikke bare foreldre med sine ferskeste skudd på stammen er invitert, like velkomne er søsken, besteforeldre og oldeforeldre for den del. Det er GGRT (forkorta for Guste Gaue Rindals-Tøse), de yngste sanitetsdamene i bygda, som står for servering av kveldsmat, foruten utdeling av det spesielle rindalssmykket.

I år møtte 20 av 25 fødte i 2011 opp, og av disse var det 14 jenter og 6 gutter.

Smykkene, et jentesmykke og et guttesmykke, er spesiallaga av gullsmed Helge Karlgård i Trondheim, og er en kopi av en messingknapp etter Ola Olsen Bolme, født i 1827, som var sølvsmed i Rindal.